Wat zijn mogelijke valkuilen of minpunten van Bitcoin? Weet waar je in belegd.
1. UTXO's
Hoe werken UTXO's?
De transactiekosten voor een Bitcoin transactie hangt af van de hoeveelheid databytes. Een Bitcoin transactie met een waarde van 1 miljoen euro kost niet persé meer dan een transactie van 1 euro.
Stel in Piet's wallet staat 10 BTC. Dit lijkt één geheel te zijn maar het kan dat deze 10 BTC zijn opgedeeld in Piet's wallet ook al zie je dat niet meteen. Deze deeltjes heten UTXO's. Voor het voorbeeld bestaan de UTXO's uit 5 BTC, 3 BTC, 1.5 BTC, 0.5 BTC, samen 10.
Transactie A, Piet stuurt 4.5 BTC naar Jan:
- Input: 3 BTC en 1.5 BTC
- Output: 4.5 BTC
Transactie B, Piet stuurt weer 4.5 BTC naar Jan maar heeft geen UTXO's van 3 en 1.5 BTC meer over:
- Input: 5 BTC (deze UTXO van 5 BTC wordt vernietigd)
- Output: UTXO 4.5 BTC nieuw aangemaakt en wordt naar Jan gestuurd en de UTXO 0.5 BTC wordt nieuw aangemaakt en terug naar Piet gestuurd. Piet betaald met die 0.5 BTC nog wel transactiekosten voor de miners.
Je kan je voorstellen dat transactie B meer databytes bevat. Dat is ook zo en de transactiekosten zijn daardoor hoger. Om deze hogere transactiekosten in de toekomst te voorkomen kan je een 'consilidation transaction' doen. Een kleine hoeveelheid van bijvoorbeeld 5 euro uit het wallet adres met de UTXO's sturen. Doe dit als het rustig is op de blockchain, dan zijn de transactiekosten lager.
In bovenstaande voorbeelden is voor het gemak gerekend met Bitcoin maar in werkelijkheid werkt de blockchain met Satoshi's (100.000.000 miljoenste van een Bitcoin). Software programma's waar je vaak mee te maken hebt schrijven het vervolgens direct weer om naar hoeveelheid BTC's.
UTXO's en de gevaren voor jouw privacy
UTXO's zijn een onderdeel van de oplossing voor het 'double spend problem'. Satoshi stelde dat input UTXO's altijd gelijk moeten zijn aan output UTXO's en dat verifiëren de Full Nodes. Zo wordt ervoor gezorgd dat niemand zijn Bitcoin dubbel ontvangt. Zo kan je ook verifiëren of de transactie historie klopt met de omloop van het aantal Bitcoin. Een slimme uitvinding! Er is alleen wel een nadeel aan UTXO's in combinatie met KYC (know your customer) op crypto services.
Privacy is een veelbesproken onderwerp. De een beschermt het met zijn leven, de ander denkt de strijd al verloren te hebben en misschien wel de meesten geven er niet om. Het gevaar van UTXO's is dat iedereen ze kan zien en volgen op de blockchain. Als je dus Bitcoin koopt op een ruilplatform en die zijn opgebouwd uit UTXO's van bepaalde grote dan kan je die vrij makkelijk volgen omdat het vaak unieke UTXO's zijn. Zo volg je gemakkelijk waar iemands Bitcoins heen gaan en dat is precies wat Blockchain Surveillance bedrijven doen. Deze informatie kunnen zij verkopen aan bijvoorbeeld de belastingdienst of andere instanties die hier baat bij hebben.
Dus zo anoniem is de Bitcoin blockchain niet, eerder pseudo-anoniem. Dat betekent dat alle transacties voor iedereen zichtbaar zijn maar dat je in principe niet weet van wie die zijn. Tenzij de Bitcoin via een exchange zijn verhandelt waarop KYC vereist is voor haar gebruikers. Zo weten exchanges wie Bitcoin kopen en naar welk adres ze het sturen. Waardevolle informatie en gevaarlijk in de verkeerde handen. Als je weet wat je doet kun je met al deze informatie iedereens transacties blijven volgen.
Lichtpuntjes
✅Bitcoin transacties zijn na de Taproot upgrade meer privé geworden doordat alle transacties er hetzelfde uitzien. Voorheen kon je verschillende type transacties van elkaar onderscheiden zoals multi-sig en single-sig en had je er dus meer informatie over.
✅Non-KYC exchanges om Bitcoin te kopen worden steeds populairder. Onze favoriet is Bisq. Koop je Bitcoin Non-KYC dan weet niemand dat de Bitcoin in jouw wallet van jou zijn. Voordat je zo'n exchange gebruikt, zorg dat je eerst bekend bent met basis privacy tools voor op het internet. Download applicaties van het internet via het Tor browser, gebruik een VPN tijdens internetten, gebruik privacy beschermende Emailadres providers zoals Protonmail, gebruik burner telefoonnummers zoals met een prepaid simkaart van Lebara, etc.
✅Een andere manier om je Bitcoins anoniem te maken is door te 'Coinjoinen' met bijvoorbeeld Samourai Wallet (ook beschikbaar in Sparrow Wallet), ook dit wordt populairder en daardoor steeds meer waterdicht. Je husselt UTXO's met een boel UTXO's van andere Bitcoiners waardoor achteraf niet meer duidelijk is welke UTXO's van wie zijn. Dit breekt de transactieketting op de blockchain van jouw cryptomunten en na de coinjoin zijn jouw Bitcoin UTXO's weer (pseudo) anoniem.
Tip
Mix nooit KYC UTXO's met Non-KYC UTXO's. Gebruik altijd nieuwe wallet adressen voor nieuwe UTXO's. Zo maak je het veel lastiger om gevolgd te worden.
Meer Bitcoin valkuilen
Volgt nog...
Bitcoin kopen
Voor alle lezers die gebruik maken van deze knop
🎉Tot €1.000 welkomstbonus van Bitvavo 🎁