top of page

Bitcoin’s Grootste Misvattingen Die Jouw Vrienden Geloven In 2022 - ONTKRACHT



Bitcoin is omgeven met FUD (fear, uncertainty, doubt), misvattingen, vooroordelen en tegenstanders. Het is makkelijk om voor alle Bitcoin FUD te vallen, omdat er zoveel in de ronde gaat. Hoewel we weten dat Bitcoin FUD niet zal verdwijnen, duiken we er toch in om de grootste misvattingen te ontkrachten. Hier hebben we visies van de meest knappe koppen in de wereld van Bitcoin verzameld.


1. Bitcoin is gebakken lucht

Misschien wel de meest gehoorde uitspraak: 'Bitcoin is gebakken lucht.’ En: ‘Ik vertrouw alleen een investering die wordt ondersteund door echte dingen zoals dollars, goud, olie, etc.' Misschien was je het al opgevallen maar velen met deze uitspraak zijn ouder dan 50 jaar (Donald Trump, Charlie Munger, Peter Schiff, en meer).

Deze misvatting gaat voorbij aan de essentie van de Bitcoin-revolutie. Bitcoin is een digitaal goed dat niet gedekt hoeft te worden door een schaars goed omdat het schaars is. Goud is waardevol omdat het fysiek schaars is. Bitcoin is waardevol omdat het digitaal schaars (geprogrammeerd) is. Met dank aan: Matthew Kratter

Omdat Bitcoin niet fysiek is, heeft het geweldige eigenschappen die cruciaal zijn voor Bitcoin. Hier zijn 2 van de vele:

1. Transporteer biljoenen Euro’s zonder frictie, vrijwel gratis, over grenzen en met onmiddellijke definitieve regeling.

2. Bewaar spaargeld gemakkelijk digitaal, zonder derden risico, alleen jij hebt het in de hand.


2. Bitcoin is verouderde technologie of zal verouderen

Mensen zeggen: 'Als Bitcoin struikelt, zal het worden ingehaald door andere cryptomunten.' Het is heel belangrijk om rustig vaarwater niet te verwarren met goede zeelui. Om schalingsproblemen te hebben, moet je eerst schaal hebben. Om bestuursproblemen te hebben, moet je eerst een controverse hebben om over te regeren. Alles is Hunky-dory Kumbaya totdat je een biljoen dollar op tafel hebt liggen. Met dank aan: Andreas M. Antonopoulos

Bitcoin is waarschijnlijk het enige netwerk waarin iemand biljoenen Euro’s in durft op te slaan. Dat komt vooral omdát het netwerk beschermd wordt door zoveel complexiteit, rekenkracht en elektriciteit dat zelfs landen die samen zouden zweren geen 51% attack zouden kunnen uitvoeren als ze het echt zouden proberen. En Bitcoin doet dit alles terwijl het toch extreem gedecentraliseerd is.


3. 'Bitcoin moet van de CIA of CCP zijn'

Wij van www.meercrypto.com horen vaak de vraag: Bitcoin moet van de CIA zijn of zo. Geloof je echt dat 1 persoon het gemaakt heeft?

Denk wat je wilt, maar Bitcoin is niet alleen door 1 persoon of groep gemaakt. We waarderen Satoshi Nakamoto voor zijn vrijgevigheid en geniale denkwijze en met Satoshi alle onderzoekers en ontwikkelaars die bijna 40 jaar voor de lancering van Bitcoin uitgebreid onderzoek deden op het gebied van cryptografie.

Met dank aan: Ansel Lindner


4. ‘Bitcoin verbruikt te veel energie’

'De energie die nodig is voor één Bitcoin-transactie zou het gemiddelde Amerikaanse huis zes weken lang van stroom kunnen voorzien'. Dat staat in een artikel van het tijdschrift Nature Climate Change in 2018. Veel nieuwsaanbieders namen deze statistieken klakkeloos over. Zelfs een wetgever in een hoorzitting van het crypto-congres in 2021 gebruikte dit argument, zo diep zit dit geworteld. De waarheid is dat de berekeningen van het energieverbruik in het artikel uit 2018 waren gebaseerd op een Bitcoin-blok. Eén blok bevat duizenden transacties.

Dit soort FUD kan jarenlang rondcirkelen. Misschien heb je zelfs iemand horen zeggen: "Ah Bitcoin, is dat niet de belangrijkste reden voor de opwarming van de aarde? Voor meer van deze foute beweringen over energie ontkracht, bekijk de video van CoinBureau hierover.

Wat zijn de feiten:

Met dank aan: Coinshares


We moeten begrijpen dat Bitcoins minen geen eitje is. Als miner kun je maar beter de meest efficiënte hardware en de meest efficiënte energiebronnen gebruiken anders maak je verlies. Miners moeten voortdurend innoveren om winstgevend te blijven.

Nu er meer groene energieopties beschikbaar zijn en komen, dalen de energieprijzen van deze bronnen en dat zal hoogstwaarschijnlijk zo blijven doorgaan. Mijnwerkers zullen daarom steeds meer de voorkeur geven aan groene energie. Op het moment van schrijven, als je energie kan krijgen voor $0,05/kwh heb je een grotere kans om winstgevend te zijn. Dergelijke bronnen zijn voornamelijk goedkopere bronnen zoals groene, hernieuwbare of gestrande energiebronnen.

Bitcoin miner hardware kan geografisch overal neergezet worden, er hoeft geen ruimte voor gemaakt te worden, bijvoorbeeld in bosgebieden, zoals we bij goudwinning zien. Om de geminede Bitcoin te transporteren heb je alleen internet nodig. Er zijn geen vrachtwagens nodig om Bitcoin over de wereld te vervoeren.

CTO Larsson maakte een geweldige video over dit alles voorafgaand aan het mogelijke PoW-verbod in de EU. Gelukkig werd dit (ternauwernood) afgewezen.

Dus naar onze mening is valuta gesteund door goud ook zeer inefficiënt. Hoe zit het nu met de zogenaamde petrodollar, die in grote mate de wereldreserve status voor de dollar heeft behouden. Deze status was niet vanzelfsprekend. Het moest letterlijk worden afgedwongen op landen. Het Amerikaanse leger gebruikt meer dan een miljoen vaten olie per dag om de petrodollar te verdedigen. Wat als dat niet nodig is, nou dat is goed voor het milieu. Met dank aan Gregg Foss. https://www.youtube.com/watch?v=5K6JPXlVh-Y&t=2511s


5. 'Mijn Hunky-Dory-Kumbaya-munt gaat beter zijn dan Bitcoin omdat het veel minder energie verbruikt'

Mijn Hunky-Dory-Kumbaya-munt zal beter zijn dan Bitcoin omdat het veel minder energie verbruikt'. Mensen die dat zeggen zijn totaal onwetend over de veiligheidskenmerken van Bitcoin vanwege het Proof of Work (PoW) consensusmechanisme dat speciaal ontworpen is om het netwerk te beschermen met complexiteit, rekenkracht en elektriciteit. De energie die Bitcoin gebruikt is heel erg nodig en alle munten die als minder energiezuiniger op de markt worden gebracht doen concessies aan de veiligheid. Dit is de echte wereld, een netwerk met triljoenen dollars kan niet beschermd worden door regenbogen. Er zal geen betere vervanging zijn voor Proof of Work en de energie die het gebruikt om het netwerk te beschermen. Met dank aan: Jason Lowery

Jason stelt dat door het onaantastbare verdedigingsmechanisme van Bitcoin door PoW, we zelfs een toekomst kunnen zien waarin landen Bitcoin opnemen als eigendomsverdediging tegen fysieke ‘denial of service attacks’, waardoor fysieke oorlog wordt ontmoedigd omdat er geen fysiek eigendom is om fysiek over te vechten.


6. 'Landen zullen het gewoon verbieden'

‘Landen zullen het gewoon verbieden.’ Nou dat hebben we zien gebeuren. In 2021 verbood China crypto mining. Het mijnnetwerk van Bitcoin is in 2022 sterker en meer gedecentraliseerd dan ooit.

Met dank aan: coindesk.com

De nooit eindigende FUD van landen die Bitcoin, cryptocurrencies en mining verbieden is verbazingwekkend. Wat nog verbazingwekkender is, is wat het doet met de decentralisatie van het Bitcoin-netwerk. Jammer voor China dat het, het beste verdedigingsmechanisme tegen eigendom misloopt. Veel meer landen zullen Bitcoin verbieden. Maar de geschiedenis leert ons dat uiteindelijk alle wegen naar het hardste eigendom leiden, Bitcoin.

Trouwens, de onzekerheid nu in de meeste landen is over het algemeen rondom wetten om het te versturen, KYC en belastingen. In veel landen wordt Bitcoin gezien als eigendom. Stel dat ze het zouden kunnen verbieden, dan klinkt dit niet echt meer als een verbod. Uiteindelijk begrijpen alle grote instituten dat digitalisering de toekomst is en crypto een grote rol hierin gaat spelen. Met dank aan Michael Saylor.


7. 'Overheden kunnen gewoon je Bitcoin stelen als ze dat zouden willen'

'Het lijkt erop dat Bitcoin niet zo foolproof is, het is door de FBI in beslag genomen van criminelen, zie je?’ Ja, als je jouw Bitcoin bewaart op een extern beheerde website of app, dan is jouw Bitcoin misschien niet veilig. Of als je jouw privé-sleutels in een map op het bureaublad van je computer bewaart, zijn ze misschien ook niet veilig.

Hier is een goede:

Legendarisch. Met dank aan het Nunchuk team.

Leer om je Bitcoin 'offline' of op zijn minst 'non-custodial' te bewaren.



8. 'Bitcoin is één groot piramidespel, Ponzi fraude, tulpenbubbel of alles bij elkaar'

'Bitcoin is één groot piramidespel, Ponzi fraude, tulpenbubbel of alles bij elkaar'. Deze horen we heel vaak.

Wat is een piramidespel? Je wordt betaald door een gecentraliseerde entiteit voor het werven van meer mensen, in plaats van voor het verkopen van een echt product. Er kan een echt product in het spel zijn, maar je weet dat je in een piramidespel zit als je betaald wordt op basis van het aantal mensen dat je rekruteert in plaats van de verkoop aan hen.

Wat is Ponzi fraude? Je betaalt winsten aan vroege investeerders met geld van latere investeerders. Er wordt geen echte economische waarde gecreëerd. Er moeten voortdurend nieuwe mensen aan de Ponzi worden toegevoegd, anders zal het mislukken. Waarde en investeringsrendement worden bepaald door een gecentraliseerde entiteit.

Ter verdediging van Bitcoin:

1) Bitcoin is gedecentraliseerd, niet geleid door een bedrijf of charismatische oprichter.

2) De prijs van Bitcoin wordt bepaald door kopers en verkopers over de hele wereld, in plaats van door een enkel verrekenkantoor of beurs.

3) Het Bitcoin-netwerk en de software zijn open-source en transparant.

4) De Bitcoin-blockchain houdt alle transacties bij en is volkomen transparant en verifieerbaar.

5) Er is geen beloning voor het werven van nieuwe leden voor Bitcoin. Evenmin is het afhankelijk van nieuwe rekruten.

6) Bitcoin heeft echte economische waarde als een niet te confisqueren en censuurbestendig ruilmiddel, en als opslag van waarde.

7) Bitcoin is een nieuwe technologie die profiteert van netwerkeffecten, vergelijkbaar met de telefoon of het internet. Hoe meer mensen zich bij het netwerk aansluiten, hoe waardevoller het netwerk wordt. Maar als nieuwe mensen wegblijven, zal het netwerk functioneren onder bestaande gebruikers.


Is Bitcoin dan een bubbel? Ten eerste is de tulpenbubbel (net als veel andere echte bubbels) geknapt en nooit meer teruggekomen. De Bitcoin-bubbel is vele malen geknapt en er weer van opgeknapt. Hetzelfde gebeurde met Amazon rond het jaar 2000, niemand noemt dat nog een bubbel. Maar in het verleden deden ze dat wel.

Je kunt deze dalingen in prijs een bubbel noemen, maar ze blijven nieuwe hoogtepunten bereiken, dus dit suggereert dat er iets anders aan de hand is.

Bitcoin en tulpen zijn een zeer vreemde vergelijking buiten de prijsactie en deze bubbelgrafieken, want Bitcoin is:

1) Wereldwijd

2) zonder toestemming

3) Gedecentraliseerd

4) Neutraal

5) Ongelooflijk schaars is

6) Een digitale opslagplaats van waarde en een medium van uitwisseling

Met dank aan: Matthew Kratter

Dat gezegd hebbende, neem dit in gedachten van een andere kenner: "De beste projecten met nut en gemeenschap zullen overleven en bloeien." Met dank aan Mike Novogratz.


9. Kwantumcomputers zullen Bitcoin vernietigen'

Misschien. Sommigen denken dat ze de Bitcoin-cryptografie kunnen ontcijferen. Dan zal het heel moeilijk worden om te weten wie welke Bitcoin bezit. Als de kwantumcomputers een verwerkingscapaciteit hebben van ongeveer 2334 qubits, is de verwachting dat ze het cryptografische probleem kunnen oplossen dat Bitcoin gebruikt om het netwerk veilig te houden. Er zijn op dit moment al enkele eerste kwantumcomputers in de wereld, maar die hebben een rekenkracht van ongeveer 72 qubits. Velen verwachten dat een vermogen van 2334 qubits pas over minstens 10 jaar zal worden bereikt. We moeten die ruimte dus in de gaten houden, vooral later dit decennium. Maar niet alleen voor Bitcoin. Want als er een kwantumcomputer bestaat die deze cryptografie kan oplossen, zal deze onze bankrekeningen, medische dossiers en nog veel meer kunnen kraken. Met dank aan: James Mullarney.

Maar laten we niet vergeten wat Bitcoin zelf is. De Bitcoin blockchain zelf is een geschiedenis van alle Bitcoin transacties, een open grootboek en de huidige stand van zaken. Dus wie bezit wat op dit moment en wie kan verzenden of uitgeven. In essentie is Bitcoin dus een lijst van eigenaren. Dus als je je zorgen maakt over kwantumcomputers, verwar dan niet de algoritmen om het te beschermen met het ding zelf, een lijst van eigendom. We kunnen de beveiligingsalgoritmes altijd veranderen. Op dit moment gebruikt het Schnorr, maar in het verleden ECDSA. Er is niets veranderd, het Bitcoin-eigendom is niet veranderd. Alleen het cryptografische beveiligingsalgoritme is verwisseld. We weten dat er al Quantum-bestendige handtekeningalgoritmen bestaan. Maar op dit moment zou het de blokgrootte te veel vergroten. Er zijn veel ogen gericht op de kwantumcomputerruimte. Waarschijnlijk zullen we van tevoren weten dat er iets op komst is en zullen we tijd hebben om het beveiligingsalgoritme te vervangen.

bottom of page