Eén van Bitcoin's vele voordelen is dat niemand het je afpakt ALS je ze goed bewaart. Verdiep je daarom in welke Bitcoin wallets je niet moet gebruiken en welke wel.
Welke Bitcoin wallet opties zijn er?
Hier bespreken we de verschillende soorten Bitcoin wallets. Van elke soort zijn er verschillende aanbieders, doe altijd onderzoek naar de betrouwbaarheid van de aanbieder.
Hardware wallets
Ook wel bekend als 'cold wallet' of 'offline wallet'. Met hardware wallets beheer alleen jij jouw Bitcoin. Jij maakt dus de beslissingen. Een zo'n beslissing kan bijvoorbeeld zijn het sturen van Bitcoin naar een ander wallet adres. Voordat je Bitcoin naar een wallet adres stuurt die je hebt aangemaakt met jouw hardware wallet, is het verstandig om een back-up te maken. Deze back-up van vaak 24 Engelse woorden uit de BIP-39 woordenlijst wordt ook wel 'seed phrase', 'seed', 'recovery phrase' of iets in die richting genoemd en is een makkelijker te onthouden vervanging voor een 'Bitcoin private key'. Deze back-up moet je goed bewaren want alleen hiermee kan je jouw wallet adressen met Bitcoins herstellen als: jouw hardware wallet kapot, kwijt of gestolen is. Hier komt dus verantwoordelijkheid bij kijken en je levert in op gemak. Bezit je een relatief grote waarde aan Bitcoin dan is het naar onze mening belangrijk dat je hiermee begint te experimenteren zodat je er later gebruik van kunt maken. Men zegt atlijd: 'Not your keys, not your coins'. In voorspoedige tijden lijken banken, exchanges en wat dan ook veilig, tot dat de hel los breekt.
Gemak:⭐⭐
Controle:⭐⭐⭐⭐⭐
Veiligheid: ⭐⭐⭐⭐⭐
Verantwoordelijkheid: ⭐
Privacy (bij juist handelen):⭐⭐⭐⭐⭐
Custodial wallets
Ook wel bekend als 'centraal beheerde wallets' of 'extern beheerde wallets'. In dit geval bezitten custodians meestal de sleutels tot jouw Bitcoin. Dat is minder verantwoordelijkheid voor jou maar een groter risico voor jouw Bitcoin. Daarbij staat jouw wallet met Bitcoin vaak in directe verbinding met het internet. Dat maakt deze wallet een makkelijker doelwit voor hackers. De veiligheidsmaatregelen van de custodian zijn dus ook van groot belang. Bewaren ze (een groot deel van) de Bitcoin bijvoorbeeld offline of niet? Kun je de custodian met jouw Bitcoin vertrouwen, zelfs als ze in de problemen raken?
Ken jij jezelf en ben jij bijvoorbeeld onhandig met het bewaren van auto of fietssleutels, je telefoon, of andere voorwerpen. Of ben jij zeer vergeetachtig. Dan is dit misschien toch een betere optie dan je eigen wachtwoorden tot je Bitcoin wallet (private keys) beheren...
Gemak:⭐⭐⭐⭐⭐
Controle:⭐
Veiligheid: ⭐⭐
Verantwoordelijkheid: ⭐⭐⭐⭐⭐
Privacy:⭐
Online wallets
Ook wel bekend als 'software wallets' of 'hot wallets'. Met een software wallet beheer jij meestal jouw eigen private keys en heb je minder risico van derden maar meer verantwoordelijkheid. Je wallet staat vaak direct in verbinding met het internet. Hierdoor stuur je jouw Bitcoin snel en gemakkelijk rond maar ben je wel een makkelijker doelwit voor hackers.
Gemak:⭐⭐⭐
Controle:⭐⭐⭐⭐⭐
Veiligheid: ⭐⭐⭐
Verantwoordelijkheid: ⭐
Privacy (bij juist handelen):⭐⭐⭐⭐
Multisig wallets
Ook wel bekend als 'Multi-Signature Wallets/solution' of 'Multi-sig Wallets/solution'. Met Multisig heb je twee of meer goedkeuringen nodig om beslissingen te maken over de Bitcoin in jouw wallet. Vaak zijn er 3 of 5 apparaten waarvan 2 of 3 er een transactie moeten goedkeuren. Zo kun je de verantwoordelijkheid verdelen maar heb je toch nog het laatste woord. Je kunt Multisig op veel manier inrichten. Hier 2 voorbeelden:
1. Multi Party Multi Signature Solution: waarin je 1 of meer van de sleutels toe vertrouwt aan andere partijen zoals banken, advocaten, familieleden of vrienden. Zolang zij niet genoeg 'sleutels' hebben om de Bitcoin alleen te verplaatsen, blijf jij in beheer.
2. Multi Factor Multi Signature Solution: jij beheert alle sleutels maar verdeelt de sleutels over verschillende apparaten zoals je telefoon, je hardware wallet, een tweede telefoon, etc. Deze apparaten kan je dan bijvoorbeeld op verschillende locaties leggen. Stel iemand breekt bij jou in, dan heeft die niks aan een hardware wallet mocht deze gevonden worden.
Afhankelijk van hoe je het inricht kan je spelen met: gemak, controle, verantwoordelijkheid en veiligheid. Hier kan dan ook lastig een rating aan gegeven worden.
Dit is een methode voor gevorderden die weten wat ze doen. Beginners die hun Bitcoin veilig willen stellen komen al heel ver met alleen één hardware wallet met een seed phrase.
Paper Wallets
Paper wallets worden vaak verward met hardware wallets. Maar een groot verschil is dat je met een paper wallet slechts één adres hebt waar je Bitcoin heen stuurt. Terwijl je met een hardware wallet bijna oneindig adressen aan kan maken en beheren. Dit is misschien makkelijk maar je kunt je Bitcoin dus niet verdelen over meerdere wallet adressen tenzij je meerdere paper wallets hebt. Meerdere paper wallets brengt weer extra verantwoordelijkheid met zich mee omdat je voor elke paper wallet je seed phrase goed moet bewaren. De Bitcoin blockchain is pseudo-anoniem, niet anoniem. Je kan van ieder adres inzien hoeveel Bitcoin erin staat en de transacties die zijn en worden gemaakt. Het nadeel dus van maar één wallet adres hebben is dat als iemand weet welk adres van jou is dan weet diegene precies hoeveel Bitcoin je hebt en naar waar en wanneer je het stuurt. Heb je dus KYC verricht op een exchange en stuur je vanaf die exchange naar dit paper wallet adres dan is voor die exchange al gauw duidelijk dat dit jouw wallet adres is.
Gemak:⭐⭐
Controle:⭐⭐⭐⭐⭐
Veiligheid: ⭐⭐⭐⭐
Verantwoordelijkheid: ⭐
Privacy (bij juist handelen):⭐⭐⭐
Best Practices
Over het algemeen worden Hardware Wallets als de gouden standaard gezien. En nog beter in combinatie met een Multisig solution. Hiermee heb alleen jij de controle over jouw Bitcoin. Maar een Hardware Wallet is niet voor iedereen.
Wat zijn de voordelen?
✅Niemand bevriest je spaarrekening
✅Je vermijdt risico van derden
✅Hebt veel minder risico van hackers
✅En hebt controle over je Bitcoin
Wat zijn de nadelen?
❌Meer risico op fysieke diefstal als je hardware wallet thuis ligt zonder multisig
❌Meer verantwoordelijkheid
❌Minder makkelijk
Bitcoin geeft iedereen de mogelijkheid om over een eigen spaarrekening te bezitten zonder dat daar een tussenpersoon zoals een bank aan te pas hoeft te komen. Hoe langer je hierover nadenkt, hoe meer voordelen je kunt benoemen. Met een 'hardware wallet' ben jij zeker van je Bitcoin, maar dat komt niet zonder verantwoordelijkheden. Voor je deze stap maakt moet je jezelf kennen en afwegingen maken tussen veiligheid, gemak, controle, privacy en verantwoordelijkheid.
Er zijn veel factoren te benoemen die effect hierop kunnen hebben. Waaronder ook factoren waarvan je nu nog niet eens weet dat die een rol gaan spelen. Om te weten te komen wat de ideale methode voor jou is, stel jezelf dit soort vragen:
Hoe vaak verlies ik mijn sleutels, telefoon of papieren?
Woon ik in een land/gebied waar mijn eigendommen door overheidsinstanties of criminelen nu of in de toekomst gevaar lopen?
Heb ik familiebanden die in de toekomst mijn bezittingen in gevaar kunnen brengen?
Breng zo in kaart hoe je jouw Bitcoin het best kunt bewaren. Bedenk je ook dat jouw Bitcoin portfolio in de toekomst nog behoorlijk kan stijgen. Dus misschien is het nu nog niet belangrijk voor jou maar over een paar jaar wel. Zorg dan dat je weet wat je moet doen. Koop alvast een hardware wallet, experimenteer ermee. Dat raden wij iedereen aan.
Wat is onze favoriete en meest gebruiksvriendelijke Hardware Wallet?
De Trezor Hardware Wallet is onze favoriet. Koop altijd van de originele verkoper. Onderstaande knop leid je naar de originele website van Trezor. Begin zo snel mogelijk je eigen sleutels te beheren.