top of page

De Gevaren Van KYC En Omzeil Technieken

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

Waarom vereist nu bijna elke exchange bij aanmelding jouw identiteitsbewijs? Wat zijn de gevaren en hoe kan ik KYC omzeilen?


Wat is KYC?

In 2017 kon je nog eenvoudig zonder identiteitsbewijs een account aanmaken bij een exchange om Bitcoin op te kopen. Dat is nu wel anders. Een verklaring in de US (2019) van de SEC, FinCEN en CFTC dat crypto exchanges gecategoriseerd worden als 'Money Service Business' en daarom moeten voldoen aan nationale voorschriften betreft bankgeheimen, verplicht de meeste exchanges om Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) te hanteren. Dit houdt in dat exchanges informatie moeten opvragen van gebruikers voordat de gebruikers mogen handelen.


Waarom KYC?

De belangrijkste reden voor wetgevers zo zeggen ze, is het terugdringen van fraude waaronder witwassen en oplichting.


De oppositie

Waar vele crypto voorstanders problemen mee hebben is dat crypto exchanges en gebruikers strenger worden gereguleerd dan in de Dollar of Euro economie. Terwijl met crypto 800x minder geld wordt witgewassen. In 2020 daalde het crimineel gebruik van crypto zelfs tot slechts 0,34% ($ 10,0 miljard aan transactievolume). Terwijl de VN schat dat tussen de 2% en 5% van het BBP wereldwijd ($ 1,6 tot $ 4 biljoen) per jaar verband houdt met witwassen en illegale activiteiten. Dus criminele activiteiten met crypto veel kleiner zijn dan met Dollars, Euro's of ander fiat geld.

Logisch ook, crypto transacties staan voor altijd vast en transparant op de blockchain. Een frauduleuze transactie van 2011 is met een druk op de knop weer tevoorschijn te halen. Daarbij zullen criminelen problemen krijgen bij on- en off-ramps. Als ze eenmaal beschikken over een grote waarde aan crypto dan moeten ze het ergens kunnen gebruiken of ze hebben er niks aan. Op moment dat er ook maar één connectie is met de 'echte' wereld dan zijn ze erbij.

Het lijkt bijna alsof geld dat niet in handen van bankieren is, niet wordt gezien als geld of dan als crimineel geld. Zo wordt het door wetgevers behandelt. Dat is natuurlijk vreemd en zeker als je bedenkt wat in de geschiedenis allemaal als betaalmiddel werd gebruikt. Zelfbeschikking en de vrijheid om financiële transacties aan te gaan met andere mensen op deze planeet is een fundamenteel mensenrecht. Waar geen enkele regering de morele autoriteit in heeft om in te grijpen.

Deze krachtige quote van Martin Luther King Jr. hoor en lees je daarom weer vaker van crypto gebruikers: "one has a moral responsibility to disobey unjust laws."


Wat zijn de gevaren van KYC?

Data van exchanges worden een 'single point of failure' en een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Stel één exchange wordt gehackt. Criminelen weten dan de balans van gebruikers, waar ze wonen en met vaak een selfie. Dat maakt jouw woning mogelijk een doelwit. Hackers kunnen een grote hoeveelheid identiteitsbewijzen bemachtigen en misbruiken. Ze kunnen al die contactgegevens van gebruikers voor een grote phising aanval gebruiken.


Hoe kan je KYC omzeilen?

  1. Doe zoveel mogelijk transacties met gebruikers onderling in plaats van via exchanges of andere crypto services.

  2. Vraag aan je werk of je betaald kan worden in crypto of zoek een baan waarbij je betaald wordt in crypto. Deze industrie groeit snel en er zijn veel baanmogelijkheden beschikbaar in allerlei sectoren. Lees hier meer.

  3. Laat een vriend of beter, verre kennis voor je kopen. Betaal hem in cash. Hiervoor had je vroeger platformen zoals LocalBitcoins, waarop je kopers en verkopers kon spreken en daarmee fysiek kon afspreken om te traden. Maar ook dit platform vraagt nu om KYC.

  4. Koop en trade je crypto alleen op een decentrale peer-to-peer exchanges zoals Bisq of Hodl Hodl.

  5. Zet een Bitcoin Core Node op en 'coinjoin' je KYC Bitcoin met bijvoorbeeld Sparrow Wallet of Samourai Wallet om deze KYC link vanaf dat moment te verbreken.

Belangrijke tip: heb jij crypto zonder KYC kunnen bemachtigen? Meng het dan nooit met andere crypto die je hebt gekocht op een exchange met KYC. Houdt KYC en Non-KYC gescheiden. Je kan heel gemakkelijk een nieuw wallet adres openen met een hardware wallet. Onze favoriet is de Trezor Hardware Wallet.

Trezor logo met bedrijfsnaam uitgeschreven transparant

bottom of page