top of page

Heeft Bitcoin Een Energie Probleem?

Bijgewerkt op: 18 mei 2022

Bitcoin kent veel kritiek, zeker als het gaat om energie verbruik. Is dit alleen FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) of zit er meer achter?


Waarom verbruikt Bitcoin energie?

Het Bitcoin netwerk werkt onvermoeid en zelfstandig. Het heeft geen centrale organisatie nodig om op knopjes te drukken of een kantoor in elke hoofdstad om bankrekeningen te faciliteren. Iedereen over de hele wereld kan een Bitcoin (spaar)rekening openen en Bitcoin's versturen zonder dat daar een bank aan te pas hoeft te komen. Het Bitcoin netwerk verwerkt transacties met een protocol dat heet Proof of Work. Miners concurreren onderling met het oplossen van een moeilijke som. Om deze som op te lossen gebruiken miners rekenkracht en energie. De miner die deze som als eerst oplost mined het volgende blok met de te verwerken transacties en ontvangt daarbij de blok beloning. Om deze strijd te winnen en blijven winnen moeten zij constant innoveren, goedkopere en ongebruikte energiebronnen vinden en aan het werk blijven. De complexiteit, rekenkracht en energie in het mining netwerk is wat het Bitcoin netwerk zo beschermd. Met meer dan 50% van de mining kracht kan een kwaadwillende het netwerk kwaad doen. Dit is niet alleen heel duur, de kwaadwillende moet ook ontzettend veel rekenkracht bij elkaar krijgen en ook nog eens zoveel energie kunnen opwekken. Dit is financieel al bijna onmogelijk, laat staan geografisch. Daarbij zullen Bitcoin Full Nodes deze fraudulente acties van de kwaadwillende miner afkeuren. De kwaadwillende ontvangt dan geen blokbeloning en kan zelfs volledig van het netwerk afgesloten worden. Tevens kan niemand dit onopgemerkt doen, laat staan in korte tijd. Er zal veel verzet zijn, klik hier voor een video uitleg.


Een veel besproken vervangend protocol is Proof of Stake. Met dit protocol worden de transactie verwerkt door grootbezitters van de betreffende cryptomunt. Hiervoor is veel minder energie nodig. Satoshi Nakamoto had de kennis en keuze om voor dit protocol te kiezen maar heeft dat niet gedaan. PoS stimuleert geen inzet, innovatie of het vinden van goedkopere of ongebruikte energiebronnen. Grootbezitters kunnen zitten op hun grote stapel cryptomunten en rijker worden zonder iets te doen. De rijken hebben het voor het zeggen en dat schreeuwt om corruptie. Daarbij wordt een PoS netwerk niet beschermd door een grote hoeveelheid rekenkracht en energie en is daardoor ook fragiel en minder veilig. Niet een goede vervanging dus.


Is Bitcoin energie efficiënt?

Een netwerk waarin waarde wordt opgeslagen wordt altijd gedekt door een grote hoeveelheid energie.

Co2 uitstoot van verschillende industrieën vergeleken met Bitcoin

Goud, en geld gedekt door goud komt samen met mijnwerkers die goud mijnen. Daaraan gaan honderden vierkante kilometers bos verloren en dan praten we nog niet eens over vervoer en opslag van het goud. Zoals velen willen wij stabiel geld maar als we de goud standaard invoeren en goud stijgt in waarde dan worden nog meer vierkante kilometers afgegraven op zoek naar het edelmetaal.

De dollar kan oneindig worden geprint en valt om als Amerika geen afspraken maakt met andere landen om Amerikaanse schulden op te kopen. Het is een machtspelletje waarbij Amerika veel moeite moet doen om de dollar waardevol te houden en wereld reservemunt status te behouden. Amerika doet dit onder andere met de Petrodollar constructie. Landen mogen alleen olie ruilen tegen de dollar. En als een land zich hier niet aan houdt? Dan zwaait er wat... Dit is wat met Irak gebeurde en met Libië, wie volgen? Dus geen Proof of Work maar eigenlijk Proof of War. Wij zijn benieuwd wat meer energie verbruikt...

Bitcoin heeft aan het mining netwerk genoeg. Miners gebruiken sinds 2021 voornamelijk plaatselijke, anders verspilde en duurzame energie bronnen voor het verwerken van transacties omdat deze energie het goedkoopst is. De Bitcoin mining business is competitief. Als je een mining computer in je huis op energie van gas laat draaien maak je vrijwel zeker verlies.


Het jaar 2021 was het jaar van de bitcoin mining ban in China en Bitcoin's energie verbruik FUD. De acties van Chinese leiders hebben het Bitcoin netwerk alleen maar sterker gemaakt. Binnen enkele maanden was de rekenkracht van het mining netwerk op oud niveau en nu meer verspreid over de wereld dan ooit. Tevens leken vooral Chinese Bitcoin mining bedrijven veel vervuilende energiebronnen te gebruiken.

Is Bitcoin juist een vooruitgang voor het milieu?

In dit filmpje wordt een concept uitgelegd waarin Bitcoin voorheen niet bereikbare energierijke bronnen kan benutten en financieren. Zoals bijvoorbeeld watervallen in het midden van de jungle of zonne-energie in het midden van de Sahara in Afrika zonder infrastructuur. El Salvador gebruikt sinds 2021 energie van een vulkaan voor het minen van Bitcoin. Kijk hoe Jordan Peterson dit concept uitgelegd krijgt door Saifedean en perplex staat. https://www.youtube.com/watch?v=FXvQcuIb5rU&t=4897s

Bitcoin miners gebruiken steeds meer groene energie. In 2021 gebruikt ongeveer 56% van de miners groene energie. In 2022 is dat al meer dan 60%. Een Bitcoin miner heeft geen infrastructuur nodig en maakt dus niks in omgeving kapot en kan daardoor bijzondere energiebronnen benutten.

Een ander leuk concept is dat Bitcoin energie opslaat in de vorm van monetaire energie. Je wint energie van een ongebruikte energiebron en zet het om in Bitcoin. De monetaire energie van deze Bitcoin blijft bewaard of groeit zelfs over tijd en over 100 jaar koop je er weer dezelfde hoeveelheid (of meer) energie in Joule voor terug. Terwijl als je de energie bijvoorbeeld in een accu zou opslaan en 100 jaar zou bewaren houd je er bijna niks meer van over.


In feite, door een Bitcoin te creëren, waarbij je elektrische energie omzet in digitale energie, sla je één vorm van energie op in een andere vorm van energie. Zo ook als je een Bitcoin koopt. Want dan sla je monetaire energie op in de vorm van digitale energie. Het grote idee hier is dat digitale energie de meest efficiënte manier is voor behoudt van energie. Want in de toekomst, is de kans groot dat de digitale energie in de vorm van Bitcoin jou meer of dezelfde hoeveelheid van andere vormen van energie koopt.

bottom of page