top of page

Hoe werkt Bitcoin? Dit moet je weten

Bijgewerkt op: 19 jun. 2022

Hoe dieper je in Bitcoin duikt, hoe meer verassende kwaliteiten je tegen komt. Hoe werkt Bitcoin precies en wat zijn de gevaren?


Hoe werkt Bitcoin?

De Bitcoin mining markt is een vrije markt waarin iedereen gelijke kansen heeft. Meer rekenkracht geeft jou meer kans om het volgende blok te mogen minen voordat anderen dat doen. Daarvoor ontvangt de miner dan een blok beloning. Dit mechanisme heet Proof of Work en dit maakt het Bitcoin mining netwerk zeer competitief. Bitcoin miners worden gestimuleerd te innoveren. Snellere hardware, meer rekenkracht en goedkopere ongebruikte, vaak duurzamere energiebronnen bemachtigen. Zo zijn er miners die transformators in watervallen plaatsen of andere lastig begaanbare energiebronnen waar het vaak onmogelijk is om bedrading aan te leggen naar steden.


Proof of Stake, een alternatief op PoW, stimuleert totaal geen innovatie. Groot bezitters van bijvoorbeeld Cardano kunnen op hun handen zitten en transacties goedkeuren. Daarmee verdienen ze veel geld. Gewoon omdat ze een grote hoeveelheid van de cryptomunt hebben. Dat stimuleert juist centralisatie en totaal geen innovatie.

Transacties op het Bitcoin netwerk worden geverifieerd en publiekelijk opgeslagen op de blockchain door tienduizenden netwerk Full Nodes over de hele wereld. Full Nodes controleren de transacties en of iedereen op het netwerk zich aan de regels houdt. Zij hebben het voor het zeggen in het Bitcoin netwerk. De miners werken als het ware voor de Full Nodes. Miners zorgen er alleen voor dat transacties in een blok worden verwerkt en worden daarvoor beloond met transactiekosten en met geluk een Bitcoin blok beloning. Als een miner per ongeluk of met opzet een frauduleuze transactie of blok mined dan wordt deze afgekeurd door de Full Nodes en verdient de miner geen blok beloning. Een kwaadwillende miner kan zelfs van het netwerk afgeschermd worden. Zo beschermen de Full Nodes het Bitcoin netwerk tegen fraude en fouten.

Bitcoin draait op open-source software, dit betekent dat iedereen de code kan inzien. Ontwikkelaars die software veranderingen aan de Bitcoin code willen maken moeten dat openlijk doen. Het implementeren van veranderingen is een lastig proces van meerdere fases. Waarbij uiteindelijk de Full Nodes nog akkoord moeten gaan met de nieuwe software. Zij kunnen ook gewoon de oude software blijven draaien als zij de veranderingen niet wensen. Zo zijn er honderden 'Bitcoin Improvement Proposals (BIP's)' gedaan, waarvan maar enkele zijn door gekomen. Mocht er zo'n voorstel voor een verandering in de software code van Bitcoin liggen dan staan vele duizenden ogen hierop gericht. Zo worden fouten in aanpassingen aan de software snel gevonden, nog voordat deze worden geïmplementeerd. Zit er een fout in dan worden de veranderingen niet geaccepteerd tot dat deze zijn opgelost. De 15.000 Full Nodes die deze veranderingen implementeren hebben absoluut geen baat bij nadelige ontwikkelingen voor de Bitcoin code.


In deze video legt Andreas twee dingen uit:

- Wat er gebeurd als Bitcoin aangevallen wordt

- Waarom Bitcoin op de troon zit en altcoins 'm daar moeilijk af stoten.


Bitcoin lagen, hoe zit dat?

Met de Bitcoin blockchain of het Bitcoin netwerk netwerk wordt meestal bedoelt Bitcoin laag 1. Dit is de onderliggende infrastructuur waarop transacties gecontroleerd en definitief verwerkt worden. Op Bitcoin laag 1 verandert en innoveert maar weinig. Dit is ook de bedoeling want hiermee voorkom je onzekerheden. Het is voor iedereen duidelijk wat Bitcoin laag 1 is en kan. Het meest gedecentraliseerde en beveiligde netwerk om waarde in op te slaan. In 2017 had je de Segwit Soft Fork en in 2021 Taproot. Dat waren de enige 2 grote veranderingen aan de software.

Cryptomunt ontwikkelaars kampen altijd met een probleem, 'The Scalability Trilemma'. Als ontwikkelaar ben je eigenlijk genoodzaakt A, B of C te kiezen. Bitcoin is B. Extreem sterke beveiliging en decentralisatie is Bitcoin's belangrijkste eigenschap. Anders zouden er geen miljarden Euro's aan waarde in opgeslagen kunnen worden. Daartegenover laat het Bitcoin netwerk slechts 5-7 transacties per seconde toe op laag 1.

Dit probleem wordt aangepakt met laag 2 oplossingen. Laag 2 is waar de meeste innovatie voor Bitcoin plaats vindt. Deze 2de lagen worden gebouwd boven op of in samenwerking met laag 1. Enkele voorbeelden van laag 2 oplossingen 'The Lightning Network' en 'The Liquid Network'.

Het Lightning Network verwerkt transacties buiten de Bitcoin blockchain doormiddel van Lightning Nodes, die weer iedereen kan opzetten. Waarna de transacties vervolgens in bulk weer op de Bitcoin blockchain kunnen worden verwerkt. Zo kan Bitcoin meer gebruikers en transacties aan. Natuurlijk zijn er compromissen, maar het biedt vergelijkbare soorten garanties als de Bitcoin blockchain (laag 1) en zelfs meer privacy.

Wat zijn de voordelen van het Lightning Network?

✅Peer-to-peer transacties, gebruikers kunnen met twee of meer gebruikers onderling betaalkanalen openen

✅Transacties doen is bijna gratis

✅Transacties worden decentraal verwerkt via een netwerk van Lightning Nodes

✅Transacties worden onmiddellijk verwerkt met lichtsnelheid

✅Jouw privacy via het Lightning Network wordt nog beter beschermt omdat transacties gebundeld en gemengd worden met andere Bitcoiners voordat ze weer op Bitcoin laag 1 komen.

✅Het Lightning Network kan naar schatting op volle capaciteit miljoenen transacties per seconde verwerken. Vele malen sneller dan Visa of Ripple. Transacties via deze netwerken worden meer, of volledig, centraal geregeld en zijn nog niet eens definitief verwerkt bij jouw bank. Laat staan de Centrale Bank, dat betekent dat deze transacties teruggedraaid kunnen worden totdat ze definitief zijn verwerkt.

Hoe gebruik je het Lightning Network? Via een rekening/app die transacties via het Lightning Network ondersteund. Onze favorieten zijn Muun Wallet en Blue Wallet.

Een andere blockchain (laag 1) genaamd Stacks, voorheen Blockstack, werkt samen met Bitcoin laag 1 en belooft zelfs Smart Contracts naar Bitcoin te brengen. Miami Coin is een van die projecten gebouwd met Smart Contracts op Stacks.

Al deze verschillende lagen in samenwerking met de Bitcoin blockchain (laag 1), hebben geen positief of negatief effect op Bitcoin. De Bitcoin blockchain blijft de oude vertrouwde reus waarop vermogen kan worden bewaart. Je hebt zelf de keuze van welke lagen jij gebruik wilt maken.


Is Bitcoin afhankelijk van het internet?

Het Bitcoin netwerk kan theoretisch functioneren zonder internet met dank aan Blockstream's satellieten en Locha's mesh nets. Via deze satellieten en mesh nets kunnen Full Nodes zonder internet met elkaar communiceren. Maar goed, als het internet plat ligt hebben we waarschijnlijk andere problemen aan ons hoofd zoals voedseltekort.​


Wat als alle Bitcoin gemined zijn?

Het is niet precies te schatten wanneer alle Bitcoins zijn gemined maar theoretisch zal dat in het jaar 2140 zijn. Als alle Bitcoins zijn gemined, stoppen de miners dan met minen? En houdt Bitcoin dan op te bestaan? Niemand weet dat nog precies. We schetsen mogelijke scenario's.

Mogelijke effecten op Bitcoin miners wanneer alle Bitcoins in circulatie zijn:

  1. Bitcoin miners verdienen niet alleen aan Bitcoin blok beloningen. Transactiekosten gaan ook naar miners. Toch zijn de blok beloningen een belangrijke inkomstenbron. Naar verwachting zullen transactiekosten op de Bitcoin blockchain in de toekomst daarom toenemen en waarschijnlijk worden daarom de bulk van de transacties gedaan op 2de lagen zoals het Lightning Network.

  2. Is tegen die tijd Bitcoin een veelgebruikt betaalmiddel geworden dan zouden transactiekosten mogelijk genoeg kunnen opleveren voor de miners. Maar als het alleen als spaarrekening wordt gebruikt dan zullen waarschijnlijk een deel van de miners verdwijnen of gaan de transactiekosten omhoog.

Maar wat als energie in 2140 (bijna) gratis is? Of als miner hardware zeer zuinig wordt? Allemaal meespelende factoren. De vrije markt zal het bepalen.​


Hoe kan jij bijdragen aan het Bitcoin netwerk?

Draai een Bitcoin Full Node op een oude laptop. Of koop hardware zoals een Raspberry Pi voor rond de €100. Ga naar Bitcoin.org, download de Bitcoin Core software gratis en draai een Full Node op je hardware. Deze software bevat de Bitcoin Core blockchain regels en controleert en handhaaft die samen met tienduizenden andere Full Nodes. Of maak het jezelf makkelijk en maak gebruik van de services van Umbrel of een andere Full Node aanbieder.

bottom of page