top of page

Waarom Zijn Rentes Op Crypto Spaarrekeningen Zo Hoog?

Bijgewerkt op: 15 mei 2022

Hoge jaarlijkse rentes van meer dan 10% op crypto spaarrekeningen is niks bijzonders. Hoe kan dit uit? Zijn deze rentes te mooi om waar te zijn? We bespreken het hier.

Hoe maakt geld, geld?

De rente op jouw spaarrekening is niet laag omdat banken over de jaren minder verdienen en dus minder kunnen uitbetalen. Spelen met het rentepercentage is een tool van centrale banken (zoals de ECB of FED) om inflatie te controleren. Klik hier als je meer wilt weten.

Zouden banken dan ook zoveel verdienen dat ze jou en mij nu 15% rente kunnen uitbetalen? In alle waarschijnlijkheid, banken en soortgelijke crypto services gebruiken jouw gestorte geld voor herbelening (rehypothecation). Heel simpel gezegd lenen zij meer uit dan ze hebben en dat kunnen ze omdat ze er vanuit gaan dat niet iedereen ineens al het geld uit zijn of haar rekening trekt. Niet zonder risico's maar gelukkig zit het bij (de meeste) crypto spaarrekeningen net even wat anders. Klik hier voor meer info en voorbeelden.


Praktijkvoorbeeld van herbelening (rehypothecation) met onderpand

Jan stort €3000 op een crypto service zoals Nexo

Jan verdient 6% rente per jaar op zijn gestorte geld.

Nexo betaalt Jan dus €180 per jaar.

Sara heeft €6000 aan Bitcoin op Nexo staan.

Sara vraagt een lening aan bij Nexo voor een elektrische fiets.

Nexo verstrekt haar 3000 euro tegen 3% rente per jaar.

Nexo gebruikt Sara's €6000 aan Bitcoin als onderpand mocht zij niet terug kunnen betalen.

Sara betaald Nexo €90 per jaar voor de service.

Patrick heeft €12.000 aan Bitcoin op Nexo staan.

Patrick vraagt een lening aan bij Nexo om een auto te kopen.

Nexo gebruikt het onderpand van Sara en verstrekt hem 6000 euro tegen 3% rente.

Nexo gebruikt €12.000 aan Bitcoin als onderpand mocht hij niet terug kunnen betalen.

Patrick betaalt Nexo €180 per jaar voor de service.

Nexo betaald Jan €180 per jaar en verdient €270 per jaar van Patrick en Sara met alleen uitlenen.

Nexo kan vervolgens het onderpand van Patrick weer gebruiken om uit te lenen. En zo gaat het riedeltje door.

Bezoekers die gebruik maken van deze knop

🎉$20 welkomstbonus van Nexo🎁


Crypto spaarrekening vs traditionele spaarrekening

Wat zijn de verschillen tussen banken en soortgelijke crypto services?

1. Stel jij vraagt een hypotheek aan bij een bank voor €200.000. Het onderpand is dan het huis dat je koopt met de hypotheek (in plaats van €400.000 aan Bitcoin bij crypto services).

2. Crypto services gebruiken een grootdeel van hun inkomsten voor het uitbetalen van hun 'community' (iedereen die gebruikt maakt van het platform). Bij Celsius Network is de regel 80% van de winst wordt uitgekeerd aan de community. Bij banken gaat het een groot gedeelte hiervan naar aandeelhouders. De rekeninghouders zien het niet (meer) terug.

3. Crypto services hebben een zeer liquide onderpand. Hierdoor kunnen zij snel schakelen wanneer het nodig is.

4. Crypto services hebben meer onderpand dan uitgeleend geld. Daardoor een veel lager risico. Zij lenen zo ook niet snel meer uit dan ze aan kunnen.

Stel een bank verstrekt aan iedereen een hypotheek en de huizenmarkt crasht. Het onderpand (het huis) is niet meer hetzelfde waard als de hypotheek en de bank moet iets doen om het risico te verminderen. In extreme gevallen vragen ze om een bijbetaling en als je dat niet kan kunnen ze beslag leggen. Maar dan zitten ze met een huis waar vanaf moet.

Stel de huizenprijzen 'crashen' omdat er een crisis is. Rekeninghouders kunnen het vertrouwen in de economie en de bank kwijt raken en willen wellicht hun rekening leegtrekken. Kan de bank dit dan wel als zij zoveel uitlenen?

Nou kan een bank onder bepaalde voorwaarden geld bijdrukken bij de centrale bank maar dit is ten koste van iedereen die het geld bezit dat wordt bijgedrukt... Het is veel simpeler om in extreme gevallen liquide onderpand (zoals Bitcoin) in beslag te nemen zoals een crypto service dat kan. Dat is minder risico voor de crypto service en voor de rekeninghouders.

Daarom zoeken zelfs banken nu naar oplossingen in de cryptowereld. Het zou dan ook kunnen dat zij in de toekomst bijvoorbeeld Bitcoin als onderpand accepteren (Klik hier voor het).

5. Crypto services werken efficiënter. Dit zie je terug in de leningen. Soms kan je al voor 1% rente per jaar een lening krijgen!

6. Celsius is zeer transparant en laat weten en zien dat zij een hefboom ratio van 1.25 hebben. Dus Celsius gebruik zowat geen hefboom effect zoals de meeste banken waardoor zij weinig risico lopen. Want als in een keer iedereen zijn geld van Celsius zou halen zouden zij dat moeten kunnen voorzien. De enige reden waarom deze ratio hoger dan 1 is bij Celsius is omdat zij onderpand ook herbelenen. Anders dan traditionele banken die soms wel 10 of 20 keer meer uitlenen dan dat ze eigenlijk hebben. Als dan ineens iedereen zijn geld terug wil loopt het mis.

Bezoekers die gebruik maken van deze knop

🎉$50 welkomstbonus van Celsius🎁

Gebruik bij aanmelding code: 105420e4a0

bottom of page