top of page

4 Snelle Tips Voor Online Privacy

Bijgewerkt op: 4 mei 2022

Hoe bescherm ik mijn online gegevens? Met deze snelle en eenvoudige tips verbeter jij al sterk jouw online privacy.


Browsers

​Een simpele truc om direct meer privé te internetten is door een browser te gebruiken waar privacy meer wordt gewaardeerd. Overweeg Google Chrome te vervangen met een van de opties hieronder.

Brave

✅Schakel automatisch alle advertenties en reclame uit. Ad Blocker downloaden is niet nodig.

✅Schakel automatisch jouw digitale vinger afdruk voor derde partijen uit. Zo weten zij niet of je nou op je Iphone, Samsung of Windows computer zit.

✅Gemakkelijk met een schakelaartje beheren op wat voor manieren je gevolgd mag worden op een specifieke website. Per website anders in te stellen. Je kan ook alles uitschakelen maar vaak doen websites het dan niet meer optimaal.

✅Schakel automatisch HTTPS altijd in, zo browse je veiliger.

✅Mogelijkheid tot 'script blocking'. Dit is een geavanceerd optie. Als je dieper opzoek gaat op het web kan je hiermee een voor een de Java Scripts die normaal op de achtergrond lopen controleren

✅Je krijgt de optie om Brave Tor browser te gebruiken. Dat is niet zo privé als de Tor browser zelf maar wel handig als je bijvoorbeeld even snel een Union linkje wil openen van een nieuws artikel wat iemand stuurt.

Tor

✅Voor privacy kan je met deze niet missen.

✅Browser soms minder functioneel

Andere opties

Er zijn meerdere opties voor privé internetten zoals Ungoogled Chromium waarop je dezelde privacy instellingen kan kan instellen als dat het Brave browser heet. Maar daar ligt het probleem. Voor beginners is het fijn als deze privacy opties er gewoon al in zitten en dat krijg je met Brave.


Zoekmachines

Ook al gebruik je Chrome browser van Google dan hoef je nog niet de zoekmachine Google te gebruiken. Er zijn meerder opties die privacy veel meer waarderen en in bijna alle gevallen net zo goed werken. Maak voor jezelf de keuze.


Brave (Brave heeft een browser en ook een eigen zoekmachine)


✅Accurate zoekresultaten maar soms minder gepersonaliseerd dan Google omdat Brave minder van je weet en onthoud, wat natuurlijk ook weer fijn is.


✅Gebruik 'bangs!'. Met bangs! zoek je snel en gemakkelijk met via Brave zoekmachine op Google (!g), Wikipedia (!w), Youtube (!yt), Amazon (!a) en nog veel meer. Stel je wil de website van NOS journaal opzoeken en je typt in de Brave zoekmachine 'NOS' in dan komt NOS journaal niet direct bovenaan te staan. Typ je '!g NOS' dan zoek je via Google en komt NOS journaal waarschijnlijk boven aan te staan. Het Google algoritme weet namelijk meer van je zoals je locatie, eerdere zoekopdrachten, etc. waardoor het Google algoritme ongeveer weet wat je probeert op te zoeken. Dus vooral handig als de Brave zoekmachine je even in de steek laat.


✅Brave zoekmachine verzameld zelf zoekresultaten op het internet, waar veel alternatieve zoekmachines voor het grootste gedeelte afhankelijk zijn van de zoekresultaten van bijvoorbeeld Bing. Brave is dus van niemand afhankelijk en daardoor beter opgewassen tegen concurrentie en problemen van 3de partijen.


DuckDuckGo


✅​Vrij accurate zoekresultaten


✅Stel je zoekt op Bol.com dan laat DuckDuckGo in de zoekresultaten ook webpagina's zien dus dat zijn categorieën die horen bij een website. Bijvoorbeeld de hoofd link is Bol.com, daaronder staan 4 sublinkjes naar 'webshop', 'cadeautips', 'over ons' en 'contact'.


✅Voor het grootste deel afhankelijk van Bing (Microsoft) voor de zoekresultaten.Privé Betalen

Het meest private betaalmiddel is natuurlijk cash geld of briefgeld, dat is bijna niet te volgen. Heb je winst gemaakt met crypto en wil je er iets van kopen zonder dat je identiteit bekend wordt?


- Vindt een koper die jouw cryptomunten zoals Bitcoin wil kopen en wissel jouw crypto uit voor anoniem briefgeld. Er zijn 100.000'en kopers (en verkopers) alleen al in Nederland, je moet ze alleen vinden. Ga bijvoorbeeld naar Bitcoin meet-ups.


- Koop cryptomunten op gedecentraliseerde ruilplatformen zoals Bisq die niet om KYC vragen.


- Mix jouw cryptomunten met die van andere eigenaren om ze dan naar een nieuw wallet adres te sturen waardoor het vrijwel onmogelijk is om te achterhalen van wie die cryptomunten zijn geweest. Let wel op, dit wordt vaak geassocieerd met witwassen ook al is dit natuurlijk niet perse het geval. En natuurlijk als je deze cryptomunten eerst op een ruilplatform hebt gekocht waar KYC verplicht is dan weten ruilplatformen en machthebbers ook dat jij cryptomunten hebt gekocht. Voor het mixen van cryptomunten kan je bijvoorbeeld de 'whirpool' van Wasaby en Samourai gebruiken.


- Koop een wegwerp prepaid telefoon met wegwerp inloggegevens om anoniem te betalen bij een Bitcoin ATM die alleen vraagt om een telefoonnummer. Vindt een Bitcoin ATM op https://coinatmradar.com/ en kijk welke alleen om telefoonnummer vragen.


- Gebruik het Bitcoin Lightning Network voor meer privé transacties.


- Verdien in Bitcoin en krijg het direct op een anoniem Bitcoin wallet adres gestort.​VPN

Gebruik een VPN tijdens internetten. Een veel gebruikte en vertrouwde VPN aanbieder is NordVPN. Met een VPN laat je geen sporen achter op het internet die naar jou kunnen leiden.

  • Je bent extra beschermd online.

  • Je echte IP-adres wordt afgeschermd.

  • Je kunt anoniem en veilig downloaden.

  • Je kunt censuur omzeilen.

  • Je kunt toegang krijgen tot locatie-specifieke websites en services.

  • Je kunt geld besparen op aankopen en reizen.

Klik hier voor meer voordeel bij de aanbieder Nord VPN

bottom of page