top of page

Hoe Werkt Inflatie En Waarom Is Jaarlijks 2% Inflatie Goed?

Bijgewerkt op: 15 mei 2022

Economen en politici pleiten jaarlijks voor een inflatie percentage van 2%. Dit zou nodig zijn maar is dat ook zo? Deflatie en inflatie uitgelegd in makkelijke woorden.


Waarom hebben we inflatie of deflatie?

De rente op je spaarrekening is niet laag omdat banken minder verdienen. Spelen met het rentepercentage over jouw spaarrekening is een tool van overheden/banken waarmee inflatie en deflatie kan worden gecontroleerd.

Simpel gezegd, lage rentes sporen aan om meer uit te geven, dat kan leiden tot meer inflatie, hoge rentes sporen aan om te sparen, dat kan leiden tot deflatie. Deflatie pakt slecht uit voor een schuldenaar. Overal in de wereld bouwen de schuldenbergen op. Voor deze schuldenaren is inflatie van groot belang. Zonder inflatie bezwijken schuldenaren onder hun schuld. Met inflatie profiteren zij van schuld. In de toekomst betalen zij deze schuld namelijk makkelijker af! De schuld blijft gelijk maar geld wordt minder waard, misschien verdien je zelfs meer...

Maar dit is afhankelijk van het rentepercentage die commerciële banken betalen voor leningen van de centrale banken. Waarom verhogen centrale banken het rentepercentage niet? Dat pakt slecht uit voor schuldenaren. Niet zo makkelijk dus in een economie met zo ontzettend veel schulden. Dit hangt allemaal samen. In de jaren 80 waren rentes op spaarrekening soms wel 10% of meer. Natuurlijk waren de omstandigheden anders maar zulke hoge rentes zijn niet ondenkbaar.


Historische Inflatie

In de jaren 70' kocht je nog een Big Mac voor 50 cent. Nu is dat zeker 10 of 20 keer meer. De onderliggende reden is dat de koopkracht van fiat geld zoals de euro of dollar lager is. Dus als McDonalds na alle kosten net zoveel koopkracht wil overhouden moeten zij hierin meegaan. Cryptomunten die de koers van de Dollar/Euro/Britse pond volgen worden 'stablecoins' genoemd. Je hebt het niet snel door maar zo stabiel is dat fiat geld dus niet over lange tijd.


Is inflatie voor iedereen hetzelfde?

Er zijn meerdere manieren om inflatie te berekenen. We doen dit al een lange tijd met de CPI index. Maar ook de manier hoe we tot deze CPI index komen verandert. Als we inflatie/CPI index zouden berekenen volgens de 'kosten van goederen en dienstverleningen' index zoals we dat vroeger deden in plaats van de controversiële 'kosten van levensonderhoud' index, dan zou het percentage bijna 3x hoger zijn dan nu wordt berekend. Het verschil is dat bij de eerste ook de volatiele goederen worden meegenomen in de berekening zoals: schoolkosten, huizenprijzen, aandelen, obligaties, kunst, enz. Als dit producten zijn die jij koopt dan geldt de kosten van levensonderhoud index voor inflatie niet voor jou.

Verder wordt kwaliteit van goederen en dienstverleningen ook niet in de berekening meegenomen. Stel de prijs voor een trui blijft hetzelfde maar de hoeveelheid of kwaliteit van het materiaal wat wordt gebruikt om de trui te maken wordt minder dan is dat eigenlijk ook inflatie. Maar in de CPI wordt alleen de prijs meegenomen.

https://www.investopedia.com/articles/07/consumerpriceindex.asp

Eigenlijk is inflatie voor iedereen uniek. Wil jij over een paar jaar een huis kopen? Of rond rijden in een auto die rijdt op brandstof? Of investeren in aandelen? Dan moet je rekening houden met een inflatie percentage dat veel hoger ligt dan 3-4% per jaar.

Vaak wordt inflatie onderschat. 2% inflatie per jaar klinkt misschien niet veel maar dat betekent wel dat jij met jouw spaargeld na 25 jaar nog maar de helft zoveel kan kopen. Laat staan als jouw 'unieke inflatie index' ongeveer 15% is. Dan daalt de koopkracht van jouw spaargeld na 5 jaar al met 50%.

Deflatie kan ook leiden tot inflatie. In feite is Bitcoin momenteel 'deflationary' zoals men dat soms noemt. Elk jaar raakt ongeveer 3 à 4% van de Bitcoins verloren. Bijvoorbeeld doordat gebruikers hun wachtwoorden vergeten of kwijtraken van hun 'wallets' met Bitcoin erin. Dat maakt Bitcoin 'deflationary' en daardoor wordt Bitcoin steeds schaarser. Schaarste zorgt weer voor prijsstijging oftewel inflatie.

Als met dezelfde snelheid Bitcoins verloren gaan als nu dan blijven er in 2048 nog maar 6 tot 7 miljoen Bitcoin over. Naarmate gebruikers beter bekend raken met Bitcoin en de blockchain zal dit waarschijnlijk niet meer zo snel gaan. Los daarvan zou het voor het Bitcoin netwerk niet veel uitmaken. Elke Bitcoin is op te delen in 100 miljoen deeltjes welke ook wel 'Satoshis' worden genoemd. Zelfs met maar 6 miljoen Bitcoin zou het netwerk prima functioneren. Zeker met 'layer 2 solutions' zoals het Lightning Network is Bitcoin in principe in nog meer verdeelbaar.​


Kan ik mijzelf tegen inflatie beschermen?

Parkeer je vermogen niet op je spaarrekening (in FIAT geld) maar beleg het in beleggingen die meestijgen met inflatie. Denk aan huizen, aandelen en natuurlijk Bitcoin. Overigens wordt je hiermee wel blootgesteld aan volatiliteit. Blijf kalm en zoom uit. Met een 10-jaar tijdframe zit je vrijwel altijd goed.

Beleggen in Bitcoin? Het is zo gedaan en je kan beginnen met elk gewenst bedrag! Bijvoorbeeld via onze favoriete exchange Bitvavo. Maak gebruik van de knop hieronder voor een welkomstbonus van €1000 euro gratis traden en kopen zodat jij meer Bitcoin over houdt.

bitvavo logo en tekst wit transparant

bottom of page