top of page

Wat Is Bitcoin Voor Jou?

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

Bitcoin (₿) is een gedecentraliseerde digitale munt. Dat betekent dat iedere gebruiker van Bitcoin zonder tussenkomst van een bemiddelende partij zoals een (centrale) bank of beheerder onderling transacties kunnen doen via het 'peer-to-peer' Bitcoin netwerk.

Bitcoin Cash BCH Logo doorgekruisd
Bitcoin BTC logo transparant



Wat is Bitcoin en waarom heeft het waarde?

Vraag jezelf eens af, heeft jouw telefoon waarde? Vast wel! En waarom? In essentie natuurlijk contact op afstand maar dat is al lang niet meer de enige waarden die een telefoon biedt. Stel nou eens voor dat je een telefoon hebt waarmee je alleen kan bellen maar jij bent de enige persoon op aarde met een telefoon. Nu lijkt de waarde van de telefoon verdwenen... Dat komt omdat omdat een telefoon op zich niet waardevol is maar de mogelijkheden die het biedt. Zoals bellen met andere telefoon bezitters. Deze telefoon heeft dus pas waarde op moment dat er een netwerk van telefoon bezitters is waarmee je kan bellen. En hoe groter het netwerk, hoe groter de waarde. Hetzelfde geld voor het Internet, Social Media, Google Maps, etc.

Wat kan Bitcoin jou voor waarde bieden? ✅Bitcoin kan, voor arm én rijk, een veilige plek zijn om spaargeld te bewaren. Een spaarrekening zonder risico op: daling van koopkracht door geprint geld, beslaglegging (door derden), wanbeheer (Bitcoin heeft geen beheerder) of gecensureerde transacties. Iedereen kan meedoen, niemand wordt uitgesloten en dat allemaal vrij van onderhoudskosten, of bankkosten. ​ ✅Bitcoin is het meest gedecentraliseerde wereldwijd monetair netwerk. Het Bitcoin netwerk is al meer dan 12 jaar onvermoeid en foutloos werkzaam, zonder dat iemand (beheerder, bedrijf of team) daar de opdracht voor hoeft te geven. ​ ✅Bitcoin kan voor jou een gemeenschap van mensen zijn die het eens zijn met de volgende monetaire regels:

  1. Er worden nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin 'gemined' en in circulatie gebracht.

  2. Bij een Bitcoin transactie kunnen de Bitcoins maar één keer verzonden of ontvangen worden. Dit is de innovatie van Bitcoin's uitvinder Satoshi Nakamoto. Het oplossen van een al meer dan 40 jaar bekend probleem in cryptografie, het 'double spend problem'. Meer daarover bij 'Hoe werkt Bitcoin'.

  3. Het Bitcoin netwerk wordt beveiligd en transacties worden geverifieerd en verwerkt door een netwerk van computers verspreid over de hele wereld. Deze computers ook wel 'miners' genoemd gebruiken hiervoor rekenkracht en energie. Deze manier van verifiëren, verwerken en beveiligen heet ook wel 'Proof of Work'. Leer meer over Proof of Work.

  4. De blockchain historie staat voor eens en altijd vast.

  5. Iedereen met een simpele laptop kan automatisch controleren of iedereen zich aan de regels houdt op het Bitcoin netwerk. Dat kan door op een (oude) laptop of hardware (zoals Raspberry Pi) een Bitcoin Full Node te laten draaien. De Full Node controleert en verifieert transacties. Als Bitcoins bijvoorbeeld dubbel verstuurd of ontvangen worden zal een Full Node deze transactie afkeuren. De Full Nodes maken de beslissingen op het netwerk en dus over de toekomst van Bitcoin. De 'miners werken voor de Full Nodes. Dat draagt sterk bij aan de decentralisatie van het Bitcoin netwerk. Het aantal werkende Full Nodes ligt nu op meer dan 15.000. Leer meer over Full Nodes.

​ ✅Bitcoin is mogelijk het meest gewilde (digitale) eigendom en is door sommigen digitaal vastgoed of digitaal goud genoemd. ​ ✅Bitcoin is, na 12 jaar bestaan, een nationaal toegestaan betaalmiddel geworden van een land. El Salvador maakte dit officieel op 7 September 2021. Dat betekent dat je in El Salvador nu bijvoorbeeld belasting kan betalen met Bitcoin. ​ ✅Bitcoin kan een middel zijn om snel en gemakkelijk vanaf je telefoon een bepaalde waarde rond de wereld en over grenzen te sturen met lage transactiekosten (ongeacht het bedrag). El Salvadorianen besparen met Bitcoin jaarlijks $400 miljoen dollar aan transactiekosten van Western Union om geld naar familie of vrienden te sturen of ontvangen. ​ ✅Bitcoin is mogelijk het meest bruikbare en schaarse betaalmiddel ooit. ​ ✅Bitcoin is in veel ogen het meest veilige monetaire systeem. Het wordt beveiligd door een grote hoeveelheid rekenkracht, complexiteit en energie in het mining netwerk (PoW).


Wat is de geschiedenis van Bitcoin?

Bitcoin is ontwikkeld door een onbekend persoon of onbekende groep met de naam of alias Satoshi Nakamoto. De cryptomunt werd gelanceerd in 2009 net na de financiële crisis en draait op volledig 'open-source' software. Dat houdt in dat iedereen de Bitcoin code kan inzien.

Bitcoin is niet de eerste cryptografische munt en ook niet het eerste peer-to-peer netwerk. Satoshi Nakamoto krijgt hier wel vaak lof voor. De netwerken die voor Bitcoin kwamen hadden het 'double spend problem' nog niet opgelost. De oplossing hiervoor was de uitvinding van Satoshi Nakamoto en daarmee slaagde Bitcoin dus wel als eerst werkende cryptografische munt en peer-to-peer netwerk.

Zie hieronder de Bitcoin geschiedenis afkomstig van Ansel Lindner's Twitter account (Twitter: @AnselLindner) en ontdek waar Bitcoin vandaan komt.

Bitcoin pre historie 40 jaar onderzoek

Wat brengt de toekomst voor Bitcoin

Discussieer mee op onze sociale media kanalen (Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn). Of op ons forum! Heeft Bitcoin een schone toekomst?


Wat is Bitcoin's toepassing?

De verwachte toepassing van Bitcoin is verandert door de tijd van een betaalmiddel tot een opslag van waarde. Dit geldt net zo voor goud. Eeuwen geleden was goud een veel

1,6 miljard dollar in goudstaven

gebruikt betaalmiddel. Een aantal decennia geleden was goud nog steeds de achterliggende waarde van ons geld maar tilden wij dit niet naar de bakker om brood af te rekenen. We hadden briefgeld dat aantoonde hoeveel goud het waard was. Waarschijnlijk zijn er vandaag de dag nog steeds plekken waar je kan betalen met goud maar het is onhandig om goud bij te dragen en in precieze bedragen af te rekenen. Tegenwoordig betalen we bijna allemaal met digitaal geld zonder een achterliggende waarde zoals goud. Goud zelf wordt wel nog steeds gebruikt als opslag van waarde.


Als je met creditcard of Paypal afrekent bij de bakker is dat duidelijk nog geen definitieve regeling. De bakker is pas zeker van zijn geld als de transactie niet meer terug gedraaid kan worden. Dat is wanneer de achterliggende banken van de bakker en de klant definitief de nieuwe balans hebben opgemaakt. Dat kan dagen duren, bij sommige bedrijven zelfs maanden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze transactie pas een definitieve regeling is als de bakker zijn geld van de bank haalt. Deze transactie draait echt niemand meer terug. Als we nu met Bitcoin zouden betalen bij de bakker, dan is dit gelijk definitieve regeling. Als de miners en full nodes deze transactie hebben verwerkt, draai je deze niet meer terug. De transactie staat definitief verwerkt op de Blockchain, 'final settlement'. Upgrades aan Bitcoin het netwerk, zoals het 'Lightning Network', biedt goede infrastructuur voor Bitcoin als betaalmiddel. De meeste Euro transacties in Europa komen nooit in de systemen van de ECB. Ze worden verwerkt door transactie verwerkers zoals Paypal die weer gebruik maken van commerciële banken, die vervolgens de systemen van de ECB gebruiken voor de definitieve afwikkeling. Het Lightning Network doet hetzelfde voor bitcoin-transacties, alleen gebruikt de bitcoin-blockchain voor de afwikkeling. Via het Lightning Network worden transacties sneller verwerkt dan het Visa netwerk tegen extreem lage transactiekosten. Vervolgens worden deze transacties in bulk verwerkt en gecontroleerd op het meest gedecentraliseerde netwerk tot nu toe, laag 1. Deze vertrouwelijke basis laag is belangrijk. Stel je verkoopt je huis voor Bitcoin dan gebruik je bij voorkeur laag 1. Iets hogere kosten en wat langzamer maar na ontvangst wel definitieve afwikkeling.

Visualisatie van Bitcoin Lightning Network

Toch wordt Bitcoin weinig gebruikt als betaalmiddel. Waarom is dat? In Amerika doordat Bitcoin in 2014 door wetgevers is benoemd als 'property' (eigendom). En als je eigendom vestuurt of verkoopt betaal je 'Capital Gains Tax'. Dat maakt het lastig om als betaalmiddel te gebruiken. Buiten Amerika wordt het wel steeds meer als betaalmiddel gebruikt. Maar wat weerhoudt mensen om het voor alles te gebruiken? Waarschijnlijk omdat bijna iedereen het verhaal kent van de geniale ruil, 10.000 Bitcoin (€523.625.212) voor 2 pizza's in 2010 ;).

Reddit post van de man die 2 pizza's kocht voor 10000 Bitcoins

Iedereen doet mee op eigen manier

Bitcoin sluit niemand uit en iedereen gebruikt het op eigen manier. Men zegt wel eens: 'Bitcoin is for your enemies and your closest friends'. Niet iedere belegger of investeerder kan direct in cryptomunten zoals Bitcoin investeren. Vaak vanwege juridische beperkingen of belasting technisch. Anderen vinden dit een lastig idee en doen dit liever via oud en vertrouwde beleggingsplatformen. Crypto ETF's kunnen voor deze investeerders een uitkomst zijn. Dat zijn mandjes met beleggingen zoals Bitcoin, andere cryptomunten maar bijvoorbeeld ook aandelen van bedrijven die Bitcoin minen. De grootste vermogensbeheerders bieden deze ETF's aan.

Wil je bijdragen aan de decentralisatie van het Bitcoin Netwerk? In plaats van een Bitcoin Full Node op te zetten kan je net zo goed een Lightning Node opzetten. Net als dat iedereen de keuze heeft om transacties te doen via Bitcoin Full Nodes of Lightning Nodes. Iedereen kan een portemonnee openen bij decentrale portemonnee aanbieders zoals Muun of Bluewallet met Lightning functionaliteit. Op verschillende plekken wereldwijd worden al betalingen verricht in winkels over het Lightning Netwerk. Verkopers die het Lightning Network gebruiken betalen niet meer de gebruikelijke 3% transactiekosten zoals bij creditkaarten of Paypal, maar vaak minder dan een cent.

De Belastingdienst kan gebruik maken van het Lightning Network voor goedkope en snelle betalingen aan burgers voor bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag maar moet dan wel weten welke portemonnees zij het geld heen moeten sturen. Velen zouden de Bitcoin blockchain graag volledig anoniem zien maar dat maakt zulke dingen lastig. Wat burgers kunnen doen is een nieuwe Bitcoin rekening openen en opgeven bij de Belastingdienst, de toeslag daar ontvangen en vervolgens een coinjoin doen. Met een coinjoin wissel je jouw munten met anderen zodat niet meer duidelijk is welke munten van wie zijn, klik hier voor meer informatie over privacy op de blockchain. ​ Het veiligst is om je cryptomunten offline te bewaren. Zo ben je niet afhankelijk van een derde partij voor de veiligheid van jouw munten. Dit kan vrij eenvoudig met een hardware wallet. Je hardware wallet kan je vergelijken met een sleutelring. Je gebruikt een sleutel aan die ring om je huis in te komen net als dat je een sleutel opgeslagen op je hardware wallet gebruikt om een Bitcoin rekening in te komen. Net als de sleutelring met sleutels moet je de hardware wallet niet kwijt raken. Gelukkig kan je voor de hardware wallet een back up maken met 24 woorden. Als je de hardware wallet kwijt bent kan je met die 24 woorden en een nieuwe hardware (of software) rekening de originele Bitcoin rekening weer terughalen. Hopelijk staan in de toekomst al onze Bitcoin offline opgeslagen, dat maakt het Bitcoin netwerk robuuster. Maar secuur omgaan met zo'n hardware wallet en de 24 woorden back-up is niet voor iedereen. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven. Zoals 'Multi Signature' waarbij je kan instellen dat 2 van 3 apparaten nodig zijn om je Bitcoin te verplaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld je mobiel, een hardware wallet, en een derde partij de 'macht' geven om je Bitcoin te verplaatsen. Die derde partij kan dus niks zelf verplaatsen maar als jij een van de zelf beheerder apparaten kwijt bent kan de derde partij te hulp schieten. Wij zijn er van overtuigd dat er in de toekomst nog betere alternatieven worden bedacht.

sleutelbos met sleutelring en 3 sleutels
Trezor One hardware wallet aangesloten op een Macbook



=





Is er een prijs plafond?

Bitcoin is schaars geprogrammeerd, er zijn 21 miljoen Bitcoin en daarmee uit. Dat beschermt Bitcoin tegen daling van koopkracht door bij printen zoals dat met de Euro gebeurd. Deze worden in grote aantal bijgemaakt door de ECB (Europese Centrale Bank). Over het algemeen stijgen schaarse goederen zoals huizen, goud, aandelen en Bitcoin over tijd tegenover FIAT geld zoals de Euro en Dollar van nu. Raoul Pal suggereert zelfs in de Youtube video 'The Metaverse is the New Solarsystem' dat als je de stijging van huizenprijzen in Amerika en veel andere landen deelt door het aantal nieuw 'geprinte' dollars sinds 2008 er een horizontale lijn uit komt. Daarmee bedoelt hij dat huizenprijzen eigenlijk niet of nauwelijks werkelijk in waarde stegen. Maar dat deze mee stegen met het aantal dollars in omloop. Het meeste bijgemaakte geld van de Amerikaanse overheid werd dan ook besteed in hypotheek gedekte waardepapieren waardoor onder andere lenen voor een hypotheek heel goedkoop werd. Daardoor kunnen mensen duurdere huizen kopen en natuurlijk stijgen dan de prijzen. Maar wat als er geen nieuw geld wordt bijgemaakt? Veel ervarene op dit gebied zoals Greg Foss, James Mullarney en Matthew Kratter zeggen dat dit onmogelijk is door de torenhoge schulden die zijn opgebouwd. De schulden in de US werden voorheen vooral opgekocht door landen zoals China, Rusland, Saudi Arabië. Maar die zijn dat sterk aan het afbouwen vooral omdat zij zich niet meer veilig voelen om te investeren in Amerikaanse schulden. Toch moet de Amerikaanse overheid ergens geld vandaan halen om te betalen voor de zorg, het leger, pensioenen, rente over uitstaande schulden, etc. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor andere landen met schulden zoals de meeste EU landen. Daarom zullen zij het verschil moeten bij printen. Meer geld in omloop betekent voor schaarse goederen uiteindelijk vaak stijgende prijzen. En er is niks schaarser dan Bitcoin. Stijgt Bitcoin dan alleen omdat er meer geld in omloop komt? Nee, Bitcoin en bijvoorbeeld ook de Nasdaq hebben sinds 2008 wél een aanzienlijke stijging gezien. Een stijging die ver uitstijgt boven het bijgemaakte geld in omloop. Bitcoin heeft een enorm sterk netwerk effect en dat effect beperkt zich niet tot alleen Nederland maar rijkt wereldwijd. Het is mogelijk het meest geaccepteerde middel om waarde te delen wereldwijd. Japannezen accepteren de Bitcoin uit jouw rekening in Nederland. Nederlanders accepteren Bitcoin van een rekening in Colombia. Amerikanen accepteren Bitcoin van een rekening in Afrika. Met Bitcoin weet je zeker dat als de transactie is verwerkt op de blockchain, deze Bitcoins van jou zijn. En dat je die Bitcoin weer kan inwisselen voor zoveel Dollars of een verkoper waar dan ook het weer accepteert. Bitcoin heeft een enorm netwerk effect wereldwijd. Daarbij is Bitcoin mogelijk de snelst groeiende technologie ooit. Sneller dan het internet. En volgens analisten zitten we nog aan het begin van de adoptiecurve (klik hier voor het artikel).

Adoptie curve van Bitcoin

Langzaam maar zeker stappen steeds meer investeerders over op Bitcoin. Ze laten vastgoed, goud, aandelen en andere investeringen geheel of gedeeltelijk in de achterruitkijkspiegel. Waarom is dat? In tijden van inflatie zoeken mensen naar beleggingen om de koopkracht van hun spaargeld te behouden. Bitcoin heeft goede eigenschappen die beleggingspanden en goud ook hebben maar zonder de moeilijkheden. Geen opslagkosten, geen onderhoudskosten, geen vervoerskosten, geen derden risico, geen last van vervelende huurders of kromme eigendomsrechten. Daarbij wordt Bitcoin wereldwijd geaccepteerd en schaf je het in een mum van tijd aan. Net zoals Google Maps marktwaarde van papierenkaart verkopers pakte, Spotify marktwaarde van muziekkanten pakte en E-readers marktwaarde van boekhandelaren pakte zal Bitcoin marktwaarde pakken van deze minder praktische beleggingen pakken. Dit zul je zien in Bitcoin's prijs. ​​


Wat is de missie van Bitcoin (Satoshi Nakamoto)?

Het bouwen van een eerlijker, decentraal en weerbaar nieuw financieel systeem.


Is Bitcoin een piramidespel?

Gelijke kansen

Bitcoin is een eenmalige historische gebeurtenis waarbij vanaf het begin alle Bitcoin eerlijk zijn verdeeld. Dit verdelingsproces gebeurt wereldwijd en gaat al jaren zo. De uitvinder (Satoshi Nakamoto) heeft geen enkele Bitcoin op voorhand voor zichzelf opgeëist. Bij de lancering van het Bitcoin netwerk was hij de eerste die zijn computer gebruikte om Bitcoin te 'minen'. Niemand anders deed het destijds en iemand moest het netwerk draaiende houden. Hier heeft Satoshi het grootste deel van zijn Bitcoin's aan overgehouden. Hij heeft nog nooit ook maar een deel van zijn Bitcoin's verkocht. Dat kan je zien doordat de allereerste Bitcoin's in de eerste aangemaakte wallet (van Satoshi zelf) muurvast blijven staan. Hij heeft slechts een handje vol Bitcoin's (toen een paar cent waard) gestuurd naar Hal Finney (vriend van en groot bijdrager aan het Bitcoin netwerk) om het netwerk te testen.

Met de aanvang van Bitcoin zijn ook geen munten vooraf gemined en verdeeld onder ontwikkelaars en VC's (durfkapitalisten). Satoshi publiceerde als eerst het 'White Paper' en lanceerde een tijd later pas het netwerk. Dus toen het netwerk lanceerde had iedereen kunnen beginnen met minen zoals Satoshi deed. Wat mensen na een tijdje ook begonnen te doen. Dat is belangrijk om te beseffen. Hij minede zo meer dan een miljoen Bitcoin met een waarde van nu €55.087.478.079 en hij heeft ze nooit verkocht of verstuurd. Dat is toewijding en opoffering. Daarvoor zijn velen deze mysterieuze persoon of groep dankbaar.

Met Bitcoin heeft iedereen gelijke kansen. Je kiest zelf wanneer je aan boord stapt. Er zijn geen VC's, influencers of marketing teams die Bitcoin promoten behalve dan Bitcoiners die er echt in geloven. Bitcoiners verdienen daar niks extra aan want er is geen partner programma. En de marktwaarde is zo groot dat één influencer niet veel met de prijs kan doen. Bitcoin moet het ook niet hebben van een marketing team zoals veel andere cryptomunten daar afhankelijk van zijn. Bitcoin is mogelijk de meest gelijke vorm van ongecontroleerde waarde verdeling die we kennen.

Alternatieve cryptomunten

Bij de meeste alternatieve cryptomunten zie je dat ontwikkelaars, VC's en andere belanghebbenden een groot deel van de cryptomunten voor een stuiver vóór lancering ontvangen. Vervolgens lanceren ze de munt op de openbare markt waar investeerders vervolgens de hoofdprijs betalen met het idee om het later voor meer te verkopen. Dit kan je vaak zien als een vorm van piramidespel. Opvolgende cryptomunten kunnen eigenlijk nauwelijks of nooit de decentralisatie van Bitcoin kunnen behalen. Daarvoor is onder andere tijd, geduld, opoffering en anonimiteit nodig. Dat is lastig om nog te behalen met zoveel hebzucht en ogen op de cryptomarkt.


Is Bitcoin Ponzi-Fraude?

Meer animo, hogere prijzen. Dat is met vrijwel alles zo, dan wel schaarse goederen zoals huizen, goud, aandelen en ook Bitcoin. Bitcoin is niet afhankelijk van waardevermeerdering. Het stort niet als een kaartenhuis in elkaar als er niet meer mensen in komen om Bitcoin te kopen. De huizenmarkt riskeert dit wel omdat er zoveel schulden mee gepaard gaan. Daarom worden de geld kranen open gezet als het mis dreigt te gaan in deze markt. Bitcoin heeft zelfs prijsdaling van meer dan 90% overleeft. Iedereen verloor interesse behalve een paar geeks. Ondanks dat, bleef het Bitcoin netwerk werken en rustig doorgroeien zoals het altijd doet. De prijs is bijzaak. Belangrijker, waarom heeft Bitcoin waarde? Eén Bitcoin is 1/21.000.000 deel digitale energie of digitaal eigendom, nu en in de toekomst. Bitcoin beschermt tegen koopkracht vermindering door bijgemaakt geld. Wie wil Bitcoin? Bitcoiners, nu en in de toekomst. Is het nutteloos? Zeker niet, Bitcoiners slaan met gemak miljarden Euro's op zonder opslagkosten en verplaatsen het met de snelheid van het licht.

Begin oktober 2021 verstuurde een Bitcoiner €2 miljard aan Bitcoin in een enkele transactie als het waar grenzeloos de wereld over in enkele seconden voor 78 cent transactiekosten met de zelfde hoeveelheid energie nodig voor een transactie van €1.


Is Bitcoin een bubbel?

Vanaf lancering wordt al gezegd dat Bitcoin een bubbel is. Bitcoin is volatiel, sommigen noemen dat een bubbel. Bitcoin stijgt, de bubbel knapt, een paar jaar later stijgt Bitcoin's prijs er weer ver bovenuit. Is dat een bubbel?

Bitcoin heeft nog een lange weg te gaan en pakt langzamerhand al marktwaarde van goud en vastgoed. Het zal interessant zijn om te zien in hoeverre dit doortrekt. Zal het ook aanzienlijk marktwaarde pakken van spaarrekeningen en aandelen?

tabel van historische Bitcoin prijzen 2012 tot 2019
Bitcoin's marketcap vergeleken met andere markten

Wat is Bitcoin voor de politiek?

In de VS gaan veel alternatieve cryptomunten op de schop. De Amerikaanse wetgevers willen burgers beschermen tegen fraude en zien veel cryptomunten als mogelijk gevaar (voor zover dat de enige reden is). De cryptomunten XRP ondergaat al een jarenlange rechtszaak tegen de SEC waarin wordt bepaald of XRP een 'securities' is. Dit doen ze met 'The Howey Test'. Als blijkt dat XRP een security is dan moeten ruilplatformen, kopers, verkoper, adverteerders, etc. zich aan extra regels houden en inschrijven bij de SEC. Op zich geen probleem maar XRP werd op veel platformen dan ook voor de zekerheid (tijdelijk) van ruilplatformen gehaald.

De 4 vragen van 'The Howey Test'

In de VS gaan veel alternatieve cryptomunten op de schop. De Amerikaanse wetgevers willen burgers beschermen tegen fraude en zien veel cryptomunten als mogelijk gevaar (voor zover dat de enige reden is). De cryptomunten XRP ondergaat al een jarenlange rechtszaak tegen de SEC waarin wordt bepaald of XRP een 'securities' is. Dit doen ze met 'The Howey Test'. Als blijkt dat XRP een security is dan moeten ruilplatformen, kopers, verkoper, adverteerders, etc. zich aan extra regels houden en inschrijven bij de SEC. Op zich geen probleem maar XRP werd op veel platformen dan ook voor de zekerheid (tijdelijk) van ruilplatformen gehaald.


Niet alleen XRP maar de meeste andere cryptomunten testen mogelijk 'positief' op deze test en wordt dan ook van verwacht dat ze dezelfde rechtszaak moeten aangaan. ​ Bitcoin faalt voor The Howey Test en is dus geen security. Want het heeft geen bedrijf, groep of promotor die het runt en Bitcoin's succes hangt dus ook niet af van de inzet van anderen. Bitcoin wordt in de VS en veel andere landen gezien als (privé) eigendom (IRS: 'Bitcoin is property', CFTC: 'Bitcoin is a commodity'). Bitcoin heeft geen wetten, autoriteiten of mankrachten nodig om jouw eigendomsrechten te beschermen. Als je zou willen bewaar je de sleutel tot jouw Bitcoin rekening in je hoofd. Vaak zijn dit 12 of 24 Engelse woorden. Je bent dus volledig locatie onafhankelijk. In September 2021 stemden burgers van Berlijn voor om vastgoed van 'huisjesmelkers' in de stad zomaar af te nemen. In Sierra Leone werd hier niet eens voor gestemd maar deden ze het gewoon. In de jaren 30' in de VS (land van de vrijheid) werd iedereens goud, vaak bewaard in Amerikaanse banken, ontnomen door de overheid. Er zijn tal van dit soort voorbeelden. Bezit je Bitcoin dan hoef je niemand te vertrouwen. Je hebt geen grond, bank of kluis nodig om jouw Bitcoin te bewaren. ​ In Amerika zien ze nog geen enkele cryptomunt als betaalmiddel. Voor beide securities en (digitaal) eigendom zoals Bitcoin betaal je 'Capital Gains Tax' elke keer als je ze verkoopt. Dus ook als je in de supermarkt iets wilt kopen met cryptomunten. Dat maakt het als betaalmiddel te moeilijk. Hopelijk voor de Amerikanen komt hier verandering in. Langzamerhand worden ze daar ook steeds meer pro crypto. In Nederland betaal je alleen vermogensbelasting over je bezittingen, daar horen cryptomunten ook bij. Je zou dus prima in de supermarkt met je cryptomunten kunnen betalen als ze dat accepteren.

bottom of page