top of page

Wat Zijn CBDC's En Moet Ik Mij Zorgen Maken?

Bijgewerkt op: 15 mei 2022

De inspiratie voor CBDC's komen uit cryptomunten maar zijn ze hetzelfde? Wat zijn de gevaren en moet ik mij zorgen maken rondom de ontwikkeling van CBDC's wereldwijd?


Central Bank Digital Currency = Digitale Spionage Munt?

Een CBDC of volledig Central Bank Digital Currency is een digitale munt uitgegeven door een centrale bank. Meestal gemaakt en beheerd door een centrale bank. Het kan het huidige geld systeem vervangen en efficiënter maken. Maar is dit alleen maar positief?

Als je er altijd vanuit gaat dat mensen met goede wil handelen dan zou een CBDC nog wel eens meer goed dan 'slecht' uit kunnen pakken. Hier bespreken we de voor en nadelen. De conclusie is aan jou.


De toegevoegde waarde van CBDC's

Het is voor de hand liggend dat de centrale banken (van bijvoorbeeld Canada, US, UK, Europa) kijken naar de mogelijkheden van Central Bank Digital Currencies. Waar we nu munten en briefjes printen doen we dat in het vervolg volledig digitaal. Dat deden we ook al wel een tijdje digitaal maar op 'oude rails'. De rails waarover CBDC's lopen zijn gemaakt op de revolutionaire uitvinding: De Blockchain. Met deze rails win je op:

- Transactie snelheid (zeker voor de definitieve afwikkelingen van transacties en overzeese transacties)

- Transactie kosten

- Programmeerbaarheid van geld

- Inzicht (transparantie)

- Efficiëntie (direct contact tussen consument en de centrale bank ipv consument met algemene/normale banken)


De nadelige gevolgen van CBDC's

Uit veel van de voordelen van CBDC's ontstaan mogelijke nadelige gevolgen. We hopen allemaal dat iedereen uit goede wil handelt maar de praktijk leert toch, macht corrumpeert.

Wat kunnen nadelige gevolgen zijn van CBDC's?

Het is programmeerbaar geld. Geld dat op zichzelf taken kan uitvoeren als dit zo wordt ingesteld of geprogrammeerd. We weten dat een machine/computer niet altijd goed handelt ondanks dat het elke situatie objectief en zonder vooroordeel bekijkt. Het 'mooiste' voorbeeld daarvan is de toeslagen affaire die uitkwam in 2021.

Stel de CBDC kan alleen uitgegeven worden op websites die zijn toegestaan door de centrale bank (en andere machthebbers). Tuurlijk, dit kan voorkomen dat de CBDC wordt gebruikt om te handelen op illegale websites voor drugs of wapens bijvoorbeeld. Maar stel machthebbers zijn het niet eens met jouw politieke partij of jouw favoriete forum om een geplaatst artikel van een willekeurig persoon met goede of slechte bedoelingen (zoals Wikileaks) of. En deze partijen moeten het juist hebben van donaties. Dan kunnen zij zo met gemakt een heel platform dat machthebbers niet bevalt maar wel eerlijk (of oneerlijk) handelt uitsluiten.

Ook jouw persoonlijke CBDC portemonnee kan heel eenvoudig worden geblokkeerd. Actief bijvoorbeeld omdat je je hebt misdragen in de ogen van machthebbers maar dit kan ook weer geprogrammeerd gebeuren. Denk aan een CO2 taks. Zit je over je persoonlijke CO2 uitstoot grens heen dan kan je geen geld meer uitgeven aan Zalando.

Met een CBDC en de blockchain waarop deze functioneert heeft de centrale bank (en machthebbers) totale inzicht in alles wat er op het netwerk gebeurd. Iemand die alles weet over jouw uitgaven hoeft verder niks meer te weten. Een organisatie met die informatie van alle burgers in een land heeft veel macht. Willen we dat wel in de handen hebben van één organisatie? Niet iedereen vindt privacy even belangrijk maar heb je ooit een oud social media account, MSN gesprek, WhatsApp gesprek of zelfs vroeger geschreven brief doorgekeken? Bijna iedereen leest wel iets waarvan je twijfelt of je het zelf wel hebt geschreven, "typte ik dit?". Alles wat op het internet belandt is eeuwig. Is de wereld over 10 jaar het nog wel eens met wat jij vandaag de dag hebt gezegd? Een foto met zwart geschminkte kinderen kan jou vandaag de dag in moeilijkheden brengen. Of je er op dit moment nou voor of tegen bent.

Het kan allemaal goed gaan, maar er schuilen ook grote risico's. Als we achterover zitten en zulke belangrijke beslissingen over ons geldsysteem alleen aan machthebbers over laten dan bepalen we direct de toekomst van onze kleinkinderen. Als we actief een rol spelen en de problemen aan het licht brengen, er over praten en naar elkaar luisteren zonder oordeel dan hebben we alles gedaan voor een zo gunstig mogelijke uitkomst.

Laten we streven naar innovatie maar niet de rug omdraaien voor sceptici.

bottom of page